توقف تولید اوپک پلاس قیمت نفت در آمریکا را تحت تاثیر قرار داد

این تصمیم، نگرانیها نسبت به احتمال شکل گیری مازاد عرضه با نزدیک شدن به فصل پاییز را کمتر کرد و به معکوس شدن روند کاهش قیمت نفت انجامید. اوپک پلاس که شامل کشورهای غیرعضو اوپک مانند روسیه است، در ابتدا قصد داشت تولیدش را به میزان ۱۸۰ هزار بشکه در روز در اکتبر افزایش دهد.
این برنامه بخشی از استراتژی بزرگ این گروه برای برگرداندن ۲.۲ میلیون بشکه در روز به بازار در سال آینده بود. با وجود تغییرات اندک در عرضه، با توجه به تقاضای جهانی که حدود ۱۰۰ میلیون بشکه در روز است، حجم ۲۰۰ هزار بشکه در روز میتواند بر قیمت نفت جهانی تاثیر قابل ملاحظهای داشته باشد. با افزایش عظیم تولید نفت در آمریکا، این سوال پیش میآید که چرا باید آمریکا به تصمیمات اوپک اهمیت دهد؟
درست است که آمریکا، بزرگترین تولید کننده نفت در جهان است. طبق بررسی آماری انرژی جهانی، آمریکا در سال ۲۰۲۳، حدود ۱۵.۶ درصد از نفت جهان را تولید کرد. اما روسیه و عربستان سعودی که به ترتیب دومین و سومین تولیدکننده بزرگ در سطح جهان هستند، هر دو عضو اوپک پلاس به شمار میروند. بعلاوه، بسیاری از ۱۰ تولید کننده بزرگ جهان در اوپک هستند. با افزودن آنها، سهم اوپک در تولید جهانی در سال ۲۰۲۳، به حدود ۵۰ درصد میرسد.
همچنین، بسیاری از اعضای اوپک، شرکت ملی نفتی دارند که قدرت بازارش، بزرگتر از هر تولیدکننده آمریکایی است. برای نمونه، آرامکوی سعودی میتواند بازارها را تحت تاثیر قرار دهد. اما اکسون موبیل، یکی از هزاران شرکت نفتی آمریکایی است که هر اندازه هم بزرگ باشد، تصمیماتشان تاثیر قابل توجهی بر بازارها نخواهد داشت.
علاوه بر تولید نفت، اوپک سهم بزرگی از ذخایر نفت قطعی جهان دارد. کشورهای عضو اوپک، ۷۰ درصد از ذخایر قطعی جهان را در اختیار دارند. روسیه ۶ درصد از این ذخایر را دارد، در حالیکه سهم آمریکا، چهار درصد است.
به همین دلیل است که اوپک، همواره در بازارهای نفت نقش کلیدی ایفا کرده و میداند اگر بتواند رونق نفت شیل را دوام بیاورد، شاید مانند دوران قبل از رونق شیل، بار دیگر در موقعیت کنترل کننده بازار قرار گیرد.
همچنین، هر چند آمریکا موقعیت برتر را در تولید نفت دارد اما نفوذ اوپک بر بازارهای نفت جهانی به دلیل قدرت تولید جمعی و ذخایر وسیع، قابل ملاحظه مانده است.تصمیم اخیر اوپک پلاس برای توقف برنامههای افزایش تولید نفت، توانایی این گروه بر شکل دادن به عرضه و تثبیت قیمتها را بارز میکند.
بر اساس گزارش اویل پرایس، تا زمانی که اوپک حدود نیمی از تولید نفت جهان را کنترل کند و حداکثر ذخایر قطعی را در اختیار داشته باشد، تصمیماتش همچنان بر بازارهای نفت جهان از جمله آمریکا اثرگذار خواهد بود. درک این پویایی، برای وقوف بر اهمیت اقدامات اوپک حتی در دوران استقلال انرژی آمریکا، کلیدی است.
- نفت ایران جان دوباره می گیرد
- توقف صادرات نفت آمریکا به چین
- ۲ میدان جدید نفتی در پارسجنوبی کشف شد
- رکورد صادرات نفت در دولت چهاردهم شکسته شد
- تولید روزانه نفت اوپک ۱۱۰ هزار بشکه کاهش یافت
- یک میلیارد دلار برای نوسازی ناوگان حفاری صنعت نفت
- توجه به بخش خصوصی برای سرمایهگذاری در نفت ضروری است
- بهرهبرداری از یک مخزن یک میلیون بشکهای نفت در آیندهای نزدیک
- کاهش قیمت فروش نفت عربستان
- میزان مصرف بنزین در تعطیلات نوروزی